Čištění koberců je stejně důležité, jako praní prádla

Čištění koberců je stejně důležité, jako praní prádla

Když uznáte, že vaše oděvy jsou zašpiněné, propocené a začínáte se v nich cítit nesví, jednoduše je odložíte s cílem, aby skončily v bubnu vaší automatické pračky. Některé kusy oděvů, pravda, musíme prát v ruce, ale v každém případě kromě těch, co dáváme do čistírny, a co nesmí přijít do kontaktu s vodou, je podrobujeme mokrému procesu čištění v poměrně častých intervalech. Je nemyslitelné, že bychom měli na sobě půl roku stále stejnou košili, nebo dokonce ponožky.

ručně tkaný koberec

Stejným způsobem bychom to měli vnímat i u koberců.

Změna barvy – první ukazatel, který by nás měl upozornit, že běžný proces suchého odsávání prachu jaksi k čištění koberců https://www.wismont-cisteni.cz/ nestačí, je ztráta původní barvy. Bohužel se tento proces odehrává postupně a velmi pomalu, takže jej pouhým okem vnímáme jako spojitý, nikoli nárazový. Zkrátka si ani nevšimneme, že koberec je více šedý, matný a ponurý. Stačí jednou či dvakrát do roka nechat projet koberec speciálním strojem, např. systémem Rotovac, a hned poznáte rozdíl mezi plochou vyčištěnou a tou původní.

kočka na koberci

Zápach – koberce mohou zapáchat z mnoha důvodů, i když jsou nám příčiny spíše neznámé, ale stačí si objasnit několik pojmů a situací. První z nich je vaření, nasycená vodní pára obsahuje při vaření éterické oleje z jednotlivých složek, jako je kuchyňský rostlinný olej, ovoce, zelenina, ořechy a semínka atd. Nezáleží na tom, o jaký proces jde, tyto látky pronikají do ovzduší při pečení, vaření, smažení, ohřívání jídel, zkrátka při všech tepelných úpravách. Část z nich zachytí digestoř, ale ne všechno. Druhým důvodem jsou bakterie, roztoči a další drobné organismy, které si pochutnávají na organických zbytcích, jako jsou drobky z jídla, odumřelá kůže, chlupy a vlasy, kožní maz atp. Perfektním zdrojem potravy je i náš pot, a chodíme-li často po koberci naboso, podlaha pak přijímá zčásti funkci ponožek.